Open P.tesi-Cuma 09:00-20:00
Email info@muratolmez.com Telefon +90 532 507 34 42

İnternet’in Sosyal Boyutu

Yaygın bir görüşe göre internet, kişilerin sosyal yaşamlarında olumsuz etkilere sahiptir. Gerçek dünyadan farklı bir ortamda, “sanal dünyada, insanlar arası ilişkiler değişmektedir. Bu bir bakıma doğru. Çoğu durumda birbirleri ile etkileşen insanlar bir internet adresi, bir e-mail adresi vb gibi. Öte yandan internet, kişiler arasındakji mesafe, yaş, cinsiyet, ırk, kültür vb gibi gerçek dünyada önemli olabilecek pek çok özelliği de ortadan kaldırmaktadır.

Yerinden alışveriş, yerinden bankacılık, hatta işe gitmeden evden çalışma vb gibi kullanımlar insanın sosyal yaşamını etkileyebilecek unsurlardır. Bir açıdan bunlar insana başka işler yapmak için zaman kazandırmakta; öte yandan başka bir açıdan da tembelliğe itmektedir. Ancak, internet kullanımının hayatın akışını yönlendiren servislere kaydığını düşünürsek, artık iş tanımları, yaşam biçimleri vb değişmeye başlamıştır. Bu yüzden internetin sosyal boyutunu düşünürken; yaşam kurallarını klasik anlamda değil de “değiştiği” anlamlarda düşünmekte fayda var.

İnternet’in yadsınamayacak bir başka sosyal boyutu da, sohbet ortamları yoluyla insanların “tanışması” ve sosyal ilişkilerin “siber uzaya” taşınmasıdır. Siber ortamlarda tartışıp mahkemelik olan, buralarda suç işleyen ya da yeni bir insanla tanışıp arkadaşlığını ilerletip onunla evlenenlere sıkça rastlanır olmuştur. Öte yandan, dünyanın öbür ucunda oturan insanlarla hemen her gün dakikalarca (satlerce?) internet üzerinde sohbet ediyorken, kapı komşusunu tanımayan ya da yakın arkadaşlarını aramayı ihmal eden insan tipleri ortaya çıkmaya başladı bile… Belli ki insanların çoğu, yazılı haberleşmeyi yüz yüze olana göre tercih ediyorlar. Burada, yazılı haberleşmenin kişiye verdiği güven duygusu ve dizginleri elinden tutan taraf için herkesin “kendini” görmesi muhakkak ki önemli etmenler.

Artık her sabah işimize gelip e-postalarımızı kontrol ettiğimizde, arkadaşımızdan gelen (ona da başka birinden ve o başka birine de başka birinden iletilmiş olan -liste böyle uzar gider) fıkraları okuyoruz ve kendi kendimize belki gülüyoruz. Eskiden fıkrakar sesli anlatılırdı. Hem de topluluk içinde… İnsanlar hep beraber gülerdi Alışkanlıklar da değişiyor. 🙂 diye kahkahalar atan bir siber kültür insan örneği oluyoruz farkında olmadan. Şüphesiz ki, internet teknolojileri hayatımızı kolaylaştırıyor. Burada en çok etkilenen (olumsuz anlamda) tarafımız, sosyal ilişkilerimiz. Bu yeni durumlar, sosyal bilimlerin çok ciddi araştırma konuları. 2000’li yıllarda, sosyal hayatımızdaki değişiklikleri ve bu değişikliklerin ne kadarının özümsenip ne kadarının reddedileceğini hep beraber yaşayarak göreceğiz.